Punajuuri näkyi myös menun suolaisella sektorilla, sillä olin keittänyt osittain improvisoidun version borssikeitosta. Keittoja teen harvemmin minkään tarkan reseptin mukaan ja raaka-aineet kuten määrätkin vaihtelevat sen mukaan, mitä kaapista löytyy. Melkein vähän harmittaa, ettei tullut kirjattua aineksia ylös, sillä keitosta tuli käsittämättömän hyvää!
Nämä taitavat olla nimeltään raitajuuria. Kakussa käytin kuitenkin punajuurta. |
Juomapuolella oli tarjolla veden lisäksi teetä ja kahvia. Kahvi oli valittu Sellon Caffin valikoimasta huomioiden myös tavallisten juhlamoskaa juovien makutottumukset. Joko valinta osui oikeaan, tai ehkä vieraamme olivat tavallista laadukkaamman kahvin ystäviä. Johan&Nyströmin El Salvador keräsi kiitoksia, kuten kuuluukin. Vaikkei se olisi ollut oma ykkösvalintamme, sai siitä keitettyä varsin mainiot sumpit säätämällä purujen määrää vesidesiä kohden.
Tuosta alempaa löytyy ravintolapäivän raakakakkujeni "sisällysluettelot". Hommahan toimii niin, että pähkinöitä liotetaan muutama tunti, jonka jälkeen raaka-aineet sotketaan tehosekoittimessa mössöksi. Liottaminen on tärkeää, jotta mössöstä tulisi tarpeeksi sileää! Pohjan voi jättää hieman karkeammaksi ja täytteen surauttaa oikein sileäksi (siihen kuluu muutama minuutti). Pohja painellaan irtopohjavuokaan ja lykätään pakkaseen. Kun täyte on valmis, on pohja ehtinyt jo hetken jähmettyä pakkasessa. Täyte päälle ja koko komeus taas pakkaseen. Huomaa, että näistä kaikista kakuista tulee melko pieniä, joten ei kannata siihen talon isoimpaan vuokaan rakentaa. Tulee meinaan aika lättänä torttu.
Monesti kakut kehotetaan leikkaamaan valmiiksi annospaloiksi. Niin tai näin, kakku kannattaa ottaa ajoissa sulamaan ennen tarjoamista. Punajuurikakku pysyi hyvin kasassa huoneenlämpöisenäkin, mutta kahvikakku suli tosi pehmeäksi. Sitruskakku oli jotain siltä väliltä. Alkuperäiset reseptit on linkattu kunkin kakun nimeen. Nämä minun ovat vähän muunneltuja käytettävissä olleiden raaka-aineiden mukaan.
Kahvikaakaokakku
Tosi kahvinen ja tuhti!
Pohja (painellaan myös vuoan reunoille!):
230g cashew
85g hunajaa
100g kookostahmaa (esim. Bionan coconut creameria. Itse tein liotetuista kookoslastuista ja vedestä mössöä.)
Täyte:
170g cashew
2 rkl kaakaojauhetta
1 dl mutteripannukahvia (Black Bourbon Caffista)
75g hunajaa
35g kookosöljyä (sulana)
0,5 dl palmusokeria
Sitruuna-limekakku
Tämän kokosin "väärin päin" muovilla vuoraamaani pieneen kakkuvuokaan. Täytettä sai jäähdytellä pakastimessa jonkun tovin, ennen kuin pohjan sai paineltua päälle.
Pohja:
150g manteleita
1 rkl kookoslastuja
8 taatelia (liotettuna, jos ovat kuivia)
vähän vaniljajauhetta
vähän ruususuolaa
Täyte:
250g macadamioita
1,25 dl mantelimaitoa
2 limen mehu hedelmälihoineen päivineen + vähän kuorta
2 sitruunan mehu
80g hunajaa
1/2 tl vaniljajauhetta
75g kookosöljyä (sulana)
25g palmusokeria
Punajuurikakku (alkuperäinen on suklaakakku)
Painelin kakun leivinpaperilla vuoratun neliskanttisen muovirasian pohjalle. Kakun sai näppärästi leikattua yhdeksään juuri sopivan kokoiseen palaan. Koristeeksi paloille laitoin sitruunamelissan lehtiä. Tämä ei nyt ole täysin raaka, koska käytin keitetyistä punajuurista tehtyä sosetta. Raaoista punajuurista vaan tulee helpommin maha kipeäksi, enkä viitsinyt riskeerata ravintolapäivävieraideni kustannuksella. :)
Pohja:
2,5 dl saksanpähkinöitä
2,5 dl taateleita
Täyte:
150g cashew
1 dl kaakaovoita (sulana)
1 dl palmusokeria
100g punajuurisosetta
Siinäpä reseptejä kerrakseen! Jos kokeilet kakun tekemistä ensimmäistä kertaa, niin suosittelen punajuurikakkua tai sen alkuperäistä suklaaversiota. Jos haluaa jännitystä elämään, voi punajuuren vaihtaa johonkin vielä eksoottisempaan mössöön. Mutta olivat kaikki kakut hyviä, eikä päivän päätteeksi ollut muruakaan jäljellä!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti