1.6.2015

Kesäduunin arvo

Kesäloma yliopistosta on harvemmin opiskelijan lomaa. Useimmiten sitä tulee hakeuduttua töihin  hyvällä tuurilla omalle alalle. Aina ei tärppää työpaikkojen kanssa, jolloin kesäopinnot voisi olla hyvä vaihtoehto. Kurssitarjonta on vain usein hiukan köyhää. Omalla kohdalla työt olivat kuitenkin ensisijainen vaihtoehto, eikä vain opintovuoden köyhistelyn vähentämiseksi.

Kesällä on suhteellisen hyvä mahdollisuus päästä työharjoitteluun, sillä monissa yrityksissä tarvitaan tuuraajia kesälomalaisille. Vaikkei työpaikka irtoaisikaan juuri siltä opintoihin liittyvältä alalta, on ylipäänsä jonkun työn tekeminen kasvattava kokemus. Se lisää taloudellisen itsenäisyyden tunnetta ja toisaalta työskennellessä pystyy havainnoimaan, miten tietynlainen työn määräämä päivärytmi sopii itselle.

Oman alan kesätyöt antavat perspektiiviä opiskeluun. Omalla kohdallani erityisesti haalarihommat innostivat perehtymään paremmin prosessien kehittämiseen ja laittaisiin liittyvään laskentaan. On vaan jotenkin todella hieno tunne huomata ymmärtävänsä, miksi jokin asia toimii niinkuin se toimii. Mitä enemmän yhtymäkohtia työstä ja opiskelemistani asioista löysin, sitä innokkaammin yritin havaita niitä lisää. Eikä työn tarvinnut välttämättä olla kovin monimutkaista, sillä itse tekemisen lisäksi ympärillä oli koko työyhteisö, jonka toimia pystyi tarkkailemaan ja siitä oppimaan.

Eipä kesätöiden tuoma rivi ansioluetteloonkaan ole pahitteeksi. Joissain maissa ei ole mahdollisuutta vastaaviin palkallisiin harjoittelujaksoihin yliopisto-opintojen aikana (eikä varmaan Suomessakaan kaikilla aloilla), Tällaisissa maissa opiskelleiden kanssa käymissäni keskusteluissa tulee usein ilmi työnantajien vaatimus työkokemuksesta, jota vastavalmistuneella kuitenkaan harvoin on. Opinnot saatetaan myös kokea jotenkin irrallisina, eikä tulevaisuus näytä kovin selkeältä. Eipä minullakaan kovin selkeät visiot ole opiskeluaikana olleet, mutta periaatteessa olisi ollut helppo valita suunta ja tavoite opintojen pohjalta. (Ehkä sen pitäisi mennä päin vastoin, mutta kuinka moni todella tietää opiskelemaan hakiessaan, mitä elämällään haluaa tehdä?)

Minulle opintojen aikana kertyneet työviikot ja -kuukaudet ovat olleet tärkeitä niin oman kehittymisen kuin myös jaksamisen kannalta. Rohkenen epäillä olisiko pääni kestänyt "intensiivisempää" opiskeluputkea. Olen myös oppinut olevani tietyllä tapaa projekti-ihminen. Teen mielummin hetken aikaa hommia täysillä ja sitten lepäilen jonkin aikaa. Toiset pitävät enemmän tasaisesta tahdista ja säännöllisistä työajoista. Ehkä tälle jälkimmäiselle ryhmälle tiiviimpi opintoputki voisi olla toimiva, mutta minunlaisilleni opiskeluvuoden katkaisevat työrupeamat ovat todella arvokkaita. Toivottavasti myös tulevilla opiskelijoilla on mahdollisuus valita samanlainen polku.

2 kommenttia:

  1. Hienoa, että olet saanut mielenkiintoisen kesäduunin!
    Työnantajat arvostavat erityisesti työkokemusta, kun ovat palkkaamassa vastavalmistuneita töihin. Erittäin viisas valinta kesäajan käytölle. Lisäksi sinulla näyttää olevan asenne kohdillaan. Sitä ei voi opiskella. Viisaat työnantajat testaavat nykyään sitäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehee on noita ollut useita enemmän tai vähemmän opiskeluun liittyviä kesäduuneja. Jotkut tosiaan motivoivat opiskeluun siksi, että näkee käytännössä mihin niitä taitoja voisi tarvita. Toisista taas oppii ymmärtämään millaisessa työssä viihtyy tai ei.. ;)

      Poista