8.12.2012

Rasvan ja lipeän liitto

-->
Innostuin sitten saippuanteosta. Ennen kuin ehditte kysyä: olen nähnyt Fight Clubin ja jos haluatte minun tekevän "parasta saippuaa" saatte toki toimittaa raaka-ainetta. Nyt olen keskittynyt lähinnä oliivi- ja muiden kasviöljyjen muuttamiseen saippuaksi.

Hyödyllisten tuotteiden valmistaminen on hauskaa ja siksi olin pohtinut saippuankin valmistusta jo jonkin aikaa. Viime vuonna harmikseni viimeinen kappale Saara Kuhan Käsintehtyä saippuaa -kirjasta katosi Akateemisen hyllystä, ennen kuin ehdin sen kotiuttaa. Kustantajaltakin tarjottiin eioota. Jos siis ylimääräinen sellainen jossain pyörii, niin täällä olisi hyvä koti.

Toinen hankaluus oli lipeän ostamisessa. En äkkiseltään löytänyt paikkaa josta olisi saanut suhteellisen puhdasta NaOHia järkevään hintaan. Lahtisen vahavalimolta sitä kyllä saa, mutta kilon purkille olisi tullut hintaa 30e postikuluineen. En viitsinyt laittaa ihan niin paljon rahaa kiinni lipeään, kun en edes tiennyt olisiko saippuan valmistus kivaa.

Vajaa kuukausi sitten sain (kerrankin) mukavan mainossähköpostin. Lahtisen vahavalimo oli uudistanut verkkokauppansa ja tarjosi kahden viikon ajan tilaukset postikuluitta! Kärppänä siis näpyttelemään tilausta, johon tarttui sitten yhtä sun toista. Paketti lähetettiin minulle todella nopeasti – jo samalla viikolla pääsin tekemään ensimmäiset saippuakokeiluni.

 Alustavasti kokeilu näyttää onnistuneen hyvin. Saippuamöhnä jähmettyi vuorokauden aikana ja muoteista irrottamani saippuapalat pääsivät pahvilaatikkoon kuukaudeksi kypsymään. Ensimmäisen satsin pitäisi olla valmis käytettäväksi parin viikon päästä. Odotan jännityksellä!

Kasviöljyjen lisäksi käytin yhteen satsiin naudan rasvaa. Possunrasvaakin minulla olisi vähän, mutta ajattelin nyt katsoa ensin mitä tuosta tulee. Laardia ei tietääkseni Suomessa kovin yleisesti myydä, joten keittelin rasvan Hakaniemen hallista hakemistani rasvapaloista ja silavasta. Kuten brittiläisessä saippuakirjassani todetaan, kyseinen työvaihe vähentää kyllä saippuanvalmistuksen esteettistä nautintoa...

Monissa blogeissa alkaa näkyä jo joulu. Josko sitä itsekin kohta vaihtaisi lampussa roikkuvan pääsiäistipuni joulutähteen.

2 kommenttia:

  1. Hei Paula, olisiko Bilteman "kaustinen sooda" riittävän puhdasta tuohon?

    VastaaPoista
  2. Lueskelin tuosta Bilteman nimihirviöstä joltain saippuafoorumeilta viime vuonna. Se kuulemma toimii kyllä, mutta sitä myös haukuttiin. Syynä taisi olla se, että kun pitoisuus vaihtelee, niin ei tiedä millaista saippuaa milläkin kerralla saa.

    Siis tietenkin omaan pienimuotoiseen näpertelyyn se olisi käynyt ihan hyvin, mutta sittenhän en olisi voinut myöhemmin luottaa tuloksiin. Tein siis muistiinpanoja siitä paljonko mitäkin ainesosia käytin. :)

    VastaaPoista