28.8.2013

Kehittävä ote leivontaan

Kotona ei tule käytettyä viljatuotteita oikeastaan lainkaan, eikä kaapista yleensä löydy jauhoja. Leipomuksia tulee siis tehtyä vähän muista aineksista, kuin niistä ihan perinteisistä. Hyviä reseptejä on toki netti pullollaan, mutta toisinaan kokeilen muuttaa itse jonkin viljareseptin viljattomaksi. Kirjoitan hyviksi havaitut reseptit talteen kirjaan, jottei tarvitsisi aina olla koneen ja netin tai muistin varassa.

Aiemmin tulostin reseptit tai kirjoitin ne ensin post-it lapuille, jotta kirjaan ei tulisi lisättyä "huonoja" versioita. Joistain leipomuksista ei tule lainkaan kiinnostavia ja jotkut kaipaavat pientä säätöä. Lappuset taas tulee hukattua ennen seuraavaa kokeilua ja joskus on tullut vahingossa käytettyä vähemmän toimivaa reseptiä kahdesti.

Nykyään hoidan homman fiksummin ja pidän reseptikirjani rinnalla testireseptivihkoa. Reseptin oheen voi kirjoittaa kommentteja onnistumisesta. Myös kehitysehdotukset ja mahdolliset leipomisen aikana tulleet muutokset voi kirjata heti muistiin. Tähän mennessä vihkossa on vasta yksi täysi fiasko. Muut kokeilut ovat toimineet vähintään tyydyttävästi.

Viimeisin kerralla nappiin mennyt reseptikokeilu syntyi tarpeesta tehdä jotain punajuuresta. Ruokaosuuskunnan jäsenyys on täyttänyt jääkaappini punajuurivarantoa ja johonkin niitä palluroita oli lykättävä. Tein sovelletun version näistä punajuuri-suklaabrownieista. Lopullinen resepti oli synteesi tietoisista muutoksista ja pienestä sekoilusta, kun 2/3 muunnos unohtui jollain rivillä... Kaikkia raaka-aineita saa ainakin meidän lähikaupasta.

Tässä kuitenkin varsin mainiot punajuuri-suklaamuffinssit:

Sulata miedolla lämmöllä 170g voita ja lisää siihen 170g tummaa suklaata (minulla oli yksi levy Lindtin 85%:sta, sekä toinen levy saman valmistajan chilisuklaata. Laitoin levyn pois päältä siinä vaiheessa, kun voi oli lähes täysin sulanut. Vatkaa toisessa kipossa 2 munaa ja 50g ksylitolia, sekä lisää hieman jäähtynyt suklaa-voimössö vaahtoon.

Seuraavaksi vaahtoon lisätään 150g mantelijauhoa, johon on sekoitettu 1tl leivinjauhetta, 1tl ruususuolaa ja 1rkl psylliumia. Totta puhuen en ole varma onko tuolla psylliumilla mitään merkitystä. Joku voi kokeilla ilman ja kertoa miten onnistui. Lopuksi sekoitin joukkoon 150g (itse tehtyä) punajuurisosetta. Vaihtoehtoisesti voisi varmaan käyttää hienoksi raastettua punajuurta, kuten tuossa alkuperäisessä reseptissä.

Taikina mahtui 12 kipon muffinssipellille ja paistoin niitä 200 asteessa 20 minuuttia. Tuloksena oli varsin tuhteja, mutta ilmavia möykkyjä. En tiedä vaikuttiko maistajien epäilevä suhtautuminen muffinssien avainraaka-aineeseen, mutta makuelämys oli kaikkien mielestä positiivinen yllätys. Näitä teen toistekin!

Edit 3.9.2013: Testasin pientä satsia ilman psylliumia ja kyllä sillä oli merkitystä. Psylliumin kanssa muffinssit pysyivät paremmin kasassa, eli niitä oli helpompi syödä. Kyseistä ratamon siemenistä valmistettua jauhetta myydään ruokakaupoissa leivontavärkkien liepeillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti