9.10.2014

Tervetuloa lihalokakuu!

Tehän tiedätte, että syksy on liha-aikaa - moni keväällä syntynyt vasikka, kartitsa ja kesäkana teurastetaan lihaksi. Myös riistan metsästys käynnistyy ja lokakuussa ollaankin jo tositoimissa. Tämä on loistavaa aikaa hankkia eettisesti kasvatetun tai täysin vapaana kasvaneen eläimen lihaa. Syksyn ensimmäinen lihatilaukseni materialisoituu ovelleni perjantaina kokonaisen karitsan muodossa. Jos et ole vielä löytänyt sopivaa kontaktia, mahdollisia lihan toimittajia kannattaa kuulostella lähipiiristä. Ehkä työkaverisi vanhemmilla on lammastila tai naapurisi kasvattaa Lapissa poroja?

Tämän tsekkiläisen pihan kanojen munia olisi saanut ostaa. Ehkä ensi kerralla.

Lihaa saa myös helposti tilattua netin kautta. Pääkaupunkiseudun lähistöllä on useampikin tila, joilta saa ainakin laadukasta naudanlihaa. Ehkä tärkein kriteeri omille valinnoille on se, että eläimet syövät lajityypillistä ravintoa. Useimmiten tämä tarkoittaa myös muilta osin lajityypillisen käyttäytymisen toteutumista, tai ehkä olen löytänyt kriteerini täyttäviä tiloja juurikin tuon jälkimmäisen perusteella etsiessä. Hyviä kokemuksia on esimerkiksi seuraavista tuottajista:

Porvoon Bosgårdista olen hakenut ainakin jauhelihaa ja se on pakattu yleensä noin kilon vakuumipusseihin. Charolais-karjan liha on miellyttävän makuista ja jauhettu riittävän hienoksi, että siitä voi suoraan pussista raapaista kasaan vaikka tartarpihvin. Karja laiduntaa alueen luonnonlaitumilla ja pääsee ulos myös talvisin, vaikka silloin karjaa tietenkin ruokitaan tilalla tuotetulla luomurehulla. Tilan ympäristössä on myös muutama luontopolku, joiden varrelta pääsee näkemään navetan ja laitumet.

Myös Hultgårdissa kasvatetaan luomulihaa. Huomautan tässä vaiheessa, etten pidä luomuutta itseisarvona, vaan nämäkin tilat ovat saaneet sertifikaattinsa vasta vuonna 2013. Jotain osviittaa luomuus kuitenkin antaa siitä, miten hommia hoidetaan. Takaisin Hultgårdiin... Täältä olen tilannut muistaakseni Hereford-karjan jauhelihapaketteja Espooseen. Ne ovat olleet noin kolmen kilon kokoisia, joista olen jakanut lihan pienempiin pusseihin ja pakastanut. Tämä oli hieman karkeammaksi jauhettu, joten en sellaisenaan laittaisi tartarpihviksi. He näyttävät kasvattavan myös Aberdeen Angusta. Lihat haetaan tietyltä jakopaikalta ja se on edullista, mutta jonot ovat pitkät.

Kerran tilasin Herefordia myös Teuvalta Laidun Hereford -verkkokaupan kautta. Lihalähetys tuli kotiin asti nopesti postin välityksellä kylmäpakkauksessa, joka piti tosin luovuttaa takaisin posteljoonille. Lihan laadussakaan ei ollut moitittavaa. Yhden otoksen perusteella voin siis suositella!

Viimevuotista poron vasaa.
Karitsaa ja poroa olen tilannut tuttujen tai työkavereiden kautta. Näissä tapauksissa on pitänyt tilata joko puolikas tai kokonainen eläin, jonka on toki saanut valmiiksi paloiteltuna. Kilohinta on tuolloin varsin huokea. Yksi helppo väylä kimppatilaukseen pääkaupunkiseudulla on esimerkiksi Mayor's Gymin luomuruokapiiri. Sitä kautta ostan yleensä kananmunia, mutta he tilaavat myös lihaa ja esimerkiksi marjoja. Ottavat myös tilausideoita vastaan!

Tuore, laadukas ja terveellinen liha kruunaa monipuolisen kasvisruokavalion. Hyvää lihalokakuuta kaikille!

6 kommenttia:

  1. Kylläpä jäin kuolaamaan tuon Bosgårdin verkkokaupan tuotteita. Kiitän vinkistä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vielä enemmän saat kuolata, jos käyt paikan päällä heidän Deli-puodissa ja karvanaamoja moikkaamassa! :D

      Poista
    2. En epäile yhtään. :)

      Karvanaamojen moikkaamisesta kyllä tulee mieleen Maailmanlopun ravintola:

      "The waiter approached.
      'Would you like to see the menu?' he said. 'Or would you like to meet the Dish of the Day?'
      'Huh?' said Ford.
      'Huh?' said Arthur.
      'Huh?' said Trillian.
      'That’s cool,' said Zaphod. 'We'll meet the meat.”

      Poista
    3. Lähde jäi: http://www.goodreads.com/work/quotes/1877624-the-restaurant-at-the-end-of-the-universe

      Poista
    4. Ja se on oikein! Kyllä lihan syöjän pitää tajuta päättävänsä toisen elämän syödessään lihaa. (No okei on kasveillakin tunteet.)

      Poista