17.10.2012

Hyvä fiilis yrittäjäkurssilta

Osallistuin Aalto-yliopiston Pienyrityskeskuksen järjestämään Luovien alojen yrittäjästarttiin. Siellä käytiin läpi yritystoiminnan perusasioita kannattavuuslaskelmista markkinointiin. Kurssin sisältö oli pääosin tuttua, mutta osallistuminen tuntui silti hyödylliseltä. Alunperin menin kurssille koska ajattelimme parin kaverin kanssa perustaa päiväunitilan, mutta nyt mielessä pyörii myös muita ideoita.

Yksi tärkeimmistä aspekteista kurssilla oli keskustelu muiden osanottajien kanssa. Oli hauskaa kuulla millaisia yrityksiä muut ovat perustamassa ja ideoida esimerkiksi markkinointivaihtoehtoja muillekin. Kurssilaisilta sai myös vertaistukea, kun erilaiset firman perustamiseen liittyvät asiat painoivat mieltä. Osalla osallistujista oli jo yritys, kun toiset vielä pohtivat sopisiko yrittäjän tie itselle.

Hirmu hyödyllinen oli myös Juuso Markkaselta saamamme kannattavuuslaskentaan ja kassavirtojen arviointiin tehty laaja excel-taulukko. Olin jo aiemmin täytellyt esimerkiksi Uusyrityskeskuksen liiketoimintasuunnitelmapohjaan lukuja, mutta Juuson taulukosta sain tällaisena rutinoituneena excelinpyörittäjänä enemmän irti. Pystyin arvioimaan kuinka monta asiakasta tarvitsisimme vuodessa tietyllä kulurakenteella ja tietyillä hinnoilla. Oli varsin avartavaa huomata, että katteet eivät aina vastanneetkaan odotuksia. Jotkin vaihtoehdot vaikuttivat aivan kannattamattomilta toiset taas yllättävän järkeviltä. Asiakasmääriä on kuitenkin hieman vaikea arvailla, kun hommaa ei ole vielä kokeiltu.

Suunnitelmanamme on perustaa alkuun noin kuukauden ajaksi pop-up unitila, josta keräämme kokemuksia ja palautetta. Konkreettinen toteutus on vielä auki, samoin sijainti. Yrityskurssin aikana tein laskelmia tavoitetilasta ja nyt olisi etsittävä polku tuon tavoitetilan luokse. Tästä seuraa lisää excelöintiä, vaikkakin hieman eri painopisteellä. Työlistalla siis olisi hahmotella muutama eri toteutusvaihtoehto ensimmäiselle tilalle ja niiden budjetit.

Kyseistä yrittäjyyskurssia voin suositella lämpimästi sekä niille, joille yrittäjämaailma on aivan tuntematon, kuin myös niille, jotka hakevat oman yrityksensä alkumetreillä suuntaa. 120 euron hintakaan ei päätä huimaa ja mielestäni koulutus oli noiden rahojen väärti. Apua. Nyt taas jännittää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti