10.11.2014

Maidoton "kermavaahto"

Allergia tai ruokavaliohippeily toisinaan rajoittaa maidon käyttöä kokkailussa. Itselläni ei tietääkseni ole allergiaa, vaikka toisinaan olen epäillyt maitotuotteiden aiheuttavan ihottumaa. Silti olisi mukava voida tehdä ihana vaahto, jota myös maitoallergiset ystäväni voivat syödä.

Useimmat vegaanireseptit kehottavat oikeastaan vaan vatkaamaan kookoskermaa vaahdoksi ja maukeuttamaan sokerilla tai siirapilla. Jotkut kehottavat lisäämään hieman agar-jauhetta. Yritin löytää johonkin muuhun kuin kookokseen pohjautuvia ohjeita, mutta hakutaitoni olivat ilmeisen puutteelliset. Löysin pari ohjetta, joissa käytettiin jotain kasvi- tai pähkinämaitoa (no kai pähinätkin ovat kasveja?), sekä ruokaöljyä ja/tai tofua pääraaka-aineina. 

Ilmeisesti hommaan tarvitsee tehokkaan vatkaimen tai blenderin, jota minulla ei juuri nyt ollut käytössä, sillä Vitamixini on ainakin toistaiseksi lainassa. Testierääni päätyi sitten kuitenkin kookosta, sillä se sattui olemaan ainoa suhteellisen neutraalinmakuinen kasviöljy kaapissa tällä hetkellä. Resepti oli jotakuinkin tällainen:

1 dl kauramaitoa
1 dl kookosöljyä
hieman hunajaa makeutukseksi
½ tl agar-jauhetta

En ole ihan varma onko hunaja hyvä idea, tai onko sillä vaikutusta lopputulokseen. Sulatin kookosöljyn ja vatkasin sitä muiden aineiden kanssa sekä sauvasekoittimella, että pienellä sähkövispilällä. Otin ihan pienen määrän kuppiin ja sain siinä sähkövispilän avulla hieman kuohkeutta litkuun, mutten mitään vaahtoa kuitenkaan.

Muutin strategiaani. Laitoin seoksen jääkaappiin ja vatkasin sitä uudelleen sauvasekoittimella, kun kookosöljy oli hieman jähmettynyt. Vaikka homma näytti alkuksi epätoivoiselta, alkoi tahmaantunut öljy vähitellen sekoittua kauramaidon kanssa. Voitto!

Mitä tästä opimme? No ainakin jääkaappilämpötilassa jähmettyvällä öljyllä voi kasvimaidon kanssa saada aikaan koostumukseltaan ihan kelpoa vaahtoa. Jääkaappiin sitä ei tosin voi takaisin laittaa ja lämpimien asioiden päällä se sulaa. On myös aika tujua tavaraa öljymääränsä vuoksi, joten ehkä se sopisi parhaiten tuoreiden, ehkä vähän kirpsakoiden hedelmien ja marjojen kanssa. Tai ehkäpä se onkin mainio vartaloemulsio! :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti